Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложба „Балчик – тихото пристанище"
29.07.2013


На 27 юли 2013 г. в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария („Двореца“) в Балчик беше открита съвместната изложба на Държавна агенция „Архиви“, Националния архив на Румъния и Университетските ботанически градини. Изложбата представя разказ за историята на града и околностите му в снимки и карти, част от колекциите на Централния държавен архив, Националния архив на Румъния, Държавен архив – Добрич и Историческия музей в Балчик.
Изложбата е организирана в рамките на честването по повод 125 години СУ „Св. Климент Охридски”, 58 години от създаването на Университетската ботаническа градина в Балчик и 120 години от рождението на нейния основател акад. Даки Йорданов.
На откриването присъстваха и д-р Йоан Драган и Алина Павлеску, директор и зам.-директор на  Националния архив на Румъния, които гостуваха на  Държаван агенция „Архиви". По време  на визитата си румънската делегация посети и държавните архиви в Шумен и Варна.

Включеният снимков материал отразява динамиката на историческото развитие на региона. Най-ранните изображения са карти, изготвени през XIV в., и заедно с включените гравюри от XIX в. илюстрират онзи период от историята на градското селище, когато в резултат на миграционни процеси пространството е обживяно от представителите на различни етноси. Това успешно вписва град Балчик в демографската палитра от балкански градове до 1878 г. В образи е проследена и историята на района след края на Първата световна война, когато започва изграждането на архитектурен комплекс, съчетаващ молдовски, мавритански и ориенталски архитектурни композиции, с изящно оформена градина. Комплексът е лятна резиденция на румънската кралица Мария, а изграждането му е олицетворение на желанието на румънското кралско семейство да превърне Балчик и околностите му в едно от най-привлекателните места на българското Черноморие.
Изложбата може да бъде видяна до края на септември 2013 г. (Виж още)
 


 


>>