Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложба, посветена на 80-годишнината от рождението на Атанас Пеев, почетен гражданин на Добрич
01.11.2016

На 1 ноември 2016 г. в сградата на Държавен архив – Добрич бе открита изложба с документи от личния фонд на Атанас Пеев – публицист, краевед и фондообразувател на архива, посветена на 80-годишнината от рождението му. На събитието присъстваха заместник-кмет на Община град Добрич д-р Емилия Баева, краеведи, дейци на културата от Добрич и др.

Изложбата бе открита от Деляна Фудулова, началник на отдел „Държавен архив” – Добрич, която подчерта заслугите на Ататас Пеев в духовното развитие на Добруджанския край. Тя акцентира на по-важните експонати от изложбата, малка част от дарения от него богат личен архив и благодатен  извор за проучване на добруджанската история. Атанас Пеев благодари на колектива на архива за дългогодишните ползотворни контакти, свързани с творческата му дейност.

Изложбата бе разгледана с интерес от присъстващите, дискутирани бяха въпроси за проявите на родолюбие, дарителството на документи и др.

Атанас Пеев повече от шест десетилетия е свързан с публицистиката, като значим факт е работата му на кореспондент на Българската телеграфна агенция за Толбухински окръг. В продължение на десетилетия се посвещава и на краеведската, родоведската дейност и на проучването на автентичния добруджански фолклор. Плод на дългогодишния му труд са издадените 32 негови книги – монографии, краеведско-родоведски сборници и др. За приноса му в развитието на културата в Добрич и Добричка област е награден с немалко отличия, като по-важните от тях са: „Почетен гражданин на Добрич”, „Почетен член” на Съюза на краеведите в България, и на Българската генеалогична федерация „Родознание. Награден е и със Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци за популяризиране на добруджанското фолклорно богатство.
>>