YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Държавен архив – Кюстендил с призив за гласуване за трите секвои в надпреварата за „Европейско дърво на 2018 г.“
26.02.2018

Част от зеленото наследство, завещано ни от Йордан Митрев, беше избрано за любимо дърво на България в конкурса „Дърво с корен 2017“ и в момента участва в надпреварата за „Европейско дърво на 2018 г.“. Става дума за трите величествени секвои в местността „Ючбунар“ край с. Богослов над Кюстендил. В тази местност Йордан Митрев организира горски разсадник. Освен характерните за страната дървесни видове, Митрев доставя семена и фиданки от чужбина: секвоя, лиственица, сребриста дугласка, американски дъб. В Държавен архив – Кюстендил са запазени спомени, в които се казва, че въпросните секвои е засадила баба Дона, работничка при разсадника от с. Богослов, в западната част на горския разсадник „Ючбунар“, но на разстояние като обикновени фиданки. Грешката, допусната при засаждането на дърветата, се превърнала в ефект – величествена и неповторима гледка представляват трите дървета, допрени едно до друго. Във времето те се размножили и образували гора. Секвоите са обявени за природна забележителност през 1989 г.

Надпреварата ще продължи до 28 февруари 2018 г., а гласуването е на адрес: https://www.treeoftheyear.org/ETY-2018/Uvod.aspx

МОЛЯ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КЮСТЕНДИЛСКИТЕ СЕКВОИ И ЗА БЪЛГАРИЯ!

А ето как е започнало залесяването на Хисарлъка – за това ще разказват снимките, съхранявани в Държавен архив – Кюстендил:

1. Граждани и ученици дошли да се запознаят с работата във временния горски разсадник в Хисарлъка. Есента на 1890 г. Първият отляво на снимката е Йордан Митрев. (ф. 286К, оп. 1, а.е. 5)
2.  Залесяването на Хисарлъка през пролетта на 1896 г. Йордан Митрев (с бомбе и чадър) дава указания на работничка. (ф. 286К, оп. 1, а.е. 7)
3. Горски пазачи сред младата борова гора в Хисарлъка. (ф. 286К, оп. 1, а.е. 11)
4. Йордан Митрев сред младата борова гора в Хисарлъка, заедно с горски пазачи (ф. 286К, оп. 1, а.е. 12)
5. Йордан Митрев с надзирател в горски разсадник в местността „Ючбунар“ (ф. 286К, оп. 1, а.е. 17)
6. Ученички от Девическата гимназия в Кюстендил на излет в местността „Ючбунар“ над с. Богослов през 1913 г.(ЧП 630, л. 23)
7. Йордан Митрев със съпругата си. 22 дек. 1893 г.

   


 


>>