YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Кюстендилци посрещнаха с интерес изложба, посветена на 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция
17.01.2019

„Всичко се състои в нашите сдружени сили, срещу тях не може да противостои и най-силната стихия. Никой не ще противостои срещу стихията на народа ни да живеем свободни, независими и обединени…” – с думите на Апостола започва пътуващата изложба, която е по инициатива на Народното събрание и с документи на Държавна агенция „Архиви“. На 14 януари 2019 г. тя бе официално открита от Областния управител Виктор Янев и началника на Държавния архив Петър Шейков в читалище „Братство – 1869“ в Кюстендил.
Документи в четиридесет табла представят данни за българските народни представители, взели участие в Учредителното събрание, както и текстове от Търновската конституция – първата конституция на България, приета на 16 април 1979 г.

Таблата са подредени съобразно членството на народните представители: по право, по избор от окръзи, от различни организации и назначени от княз Александър Дондуков – Корсаков. Общият брой е 229, от които 117 са избрани по звание (висши духовници и представители на административни съвети и съдилища), 88 са избрани от народа, 5 са представителите на учреждения и дружества и 19 лица са назначени от княз Дондуков – Корсаков. Всички те са обединени от една обща цел – нормотворчеството и приемането на основния закон на Княжество България – Търновската конституция.

Представени са и учредителите от Кюстендилския регион – кюстендилският митрополит Иларион Ловчански, Димитрий Чуков (от Дупница), Василий Диамандиев (председател на Кюстендилския окръжен съд), Христо Стоянов (председател на Кюстендилския окръжен съд), Атанас Хранов (председател на Кюстендилския градски съвет), Велико Хаджи Ангелов (председател на Дупнишкия градски съвет), Пантелеймон от Рилския манастир и др.
На събитието  присъстваха народният представител Кирил Калфин, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, директорът на Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи Елиан Стамболийски, директори на държавни учреждения и граждани. Изложбата ще гостува до 18 януари 2019 г. 

Местните медии широко отразиха събитието. 


>>