YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


В международния ден на архивите Държавен архив – Кюстендил показа дигитализирани архивни кадри от филмови ленти
13.06.2017

На 9 юни 2017 г., по повод Международния ден на архивите, Държавен архив – Кюстендил отвори врати, за да покаже ценни архивни документи.

Бяха обявени номинациите за Читател, Дарител и Приятели на архивите за 2016 г. Читател на 2016 г. е Антон Георгиев Венев с най-голям брой посещения в читалнята на архива.

Дарител на 2016 г. е Сдружение „Цар Михаил Шишман“ – Кюстендил, с най-ценно видео дарение – колекция „Забравената история на Кюстендилско“ – 2 документални и 16 късометражни филма, свързани с историята на Кюстендил. В двата документални филма „Пътят на Професора“ и „Живот, отдаден на гората“ участие има и Държавен архив – Кюстендил.

С грамота бе удостоен Петър Китанов за дигитализацията на ценни филмови материали от архивен фонд 794 „Любителски киноклуб – Кюстендил“, които включват архивни кадри от Конкурса „Девойка Кюстендилска пролет“ от 1972 г., тържественото откриване на ТЕЦ Бобов дол, тържества по случай 1 и 24 май на стадион „Осогово“ – Кюстендил и други ценни кадри. Той е основен спонсор и дарител на снимки за колекцията „Музика“ от 2015–2016 г., представени на фотоизложбата „Юлското утро на кюстендилския рок“.

Емилия Атанасова – учител по история в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ – Кюстендил, бе номинирана за Приятел на архива за активното й сътрудничество архива в Кюстендил, за популяризиране на архивни документи и привличане интереса на учениците към посещения в ДА – Кюстендил.
На събитието присъстваха ученици, граждани и представители на държавни институции и неправителствени организации. Специален гост беше и читателят на 2015 г-н Михал Николов.

Показани бяха дигитализираните архивни кадри от киноленти от фонд 794 „Любителски киноклуб – Кюстендил“, а в читалнята – малко известни снимки от семеен фонд „Караманови“ и др.>>