Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Документална изложба „Княз Александър Батенберг – първият княз на Българското княжество“ в Ловеч
09.09.2019

На 4 септември 2019 г. в изложбената зала на Художествената галерия в Ловеч беше открита документалната изложба „Княз Александър Батенберг – първият княз на Българското княжество“. Експозицията е подготвена съвместно от Община Ловеч, Регионален исторически музей – Ловеч, Държавен архив – Ловеч и Художествена галерия – Ловеч. На откриването присъства г-жа Корнелия Маринова – кмет на град Ловеч, представители от държавни и културни организации и граждани.

Държавен архив – Ловеч представи документи, свързани с посещението на Княза в Ловеч на 29 юни 1879 г. – обява на Ловешкия градски управителен съвет за предстоящото посещение и опис на направените разходи във връзка с посещението.

Със съдействието на Министерството на културата и Националния исторически музей, в отделна витрина беше изложен позлатен поднос, подарен на княз Батенберг от жителите на града, който в началото на 2019 г. беше закупен от аукцион във Виена. Подносът е с позлата и с изключително богата и майсторски изработена филигранна украса. В средата му е изписано посвещение „В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г. Ловеч“.

Запазвайки подноса като ценен дар, княз Александър І оценява високо жеста на почит и уважение на ловешките граждани, а днес в качеството му на музеен експонат той придобива стойност на културна и историческа ценност за България.

Изложбата ще остане до края на месец септември 2019 г.


  


>>