Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Държавен архив - Ловеч в Международния ден на архивите
12.06.2017

По случай 9 юни – Международният ден на архивите, Държавен архив – Ловеч връчи грамоти за Читател, Дарител и Приятел на архивите за 2016 г.

На тържеството бяха поканени дарителите Стоян Георгиев и Красимир Андреев, Найден Ангелов, носител на Ловешки меч. Присъстваха и ученици от Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян и от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Беню Цонев“ – Ловеч.

За Читател на архива за 2016 г. бе обявен Райко Райков, бивш началник на Регионалния инспекторат на образованието в Ловеч. Работил по темата „Развитие на училищното образование в Ловешки окръг за периода от 1959 г. до 1989 г.“, той е посетил архива 47 пъти и е използвал 537 архивни единици.

За Дарител на архива за 2016 г. бе отличена Лина Борджиева – поетеса, литературен критик и учител по български език и литература, психология и философия в Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян, член на Съюза на писателите. През 2016 г. тя предаде документи, заведени във фонд 1384 „Борджиева-Симеонова, Лина Стоянова (1966 -   )“. Тя е най-младият личен фондообразувател в Държавен архив – Ловеч.

За Приятел на архива за 2016 г. бе обявен Христо Борисов, издал през 2015 г. документалната книга „Троян светна“, посветена на модернизацията на град Троян. В книгата са използвани документи съхранявани в Държавен архив – Ловеч. Документалната хроника беше представена от автора, със съдействието на Държавен архив – Ловеч, през септември 2016 г. в Културно-информационния център на гр. Троян и през октомври 2016 г. в Клуба на дейците на културата в Ловеч.>>