YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Документалната изложба „Българските чехи” гостува в Монтана
02.06.2018

На 28 май 2018 г. в сградата на Държавен архив – Монтана бе открита гостуващата документална изложба на БТА и Държавна агенция „Архиви” – „Българските чехи”.

На официалното откриване присъстваха кметът на Община Монтана г-н Златко Живков, зам.-председателят на Общински съвет – Монтана г-н Валери Георгиев, общински съветници, директорът на Регионален исторически музей – Монтана д-р Ваня Иванова, директорът на дирекция „Регионален държавен архив” – Монтана г-жа Анна Динева, представители на общински и държавни институции, граждани.

Документалната изложба „Българските чехи” е проект на Българската телеграфна агенция и Държавна агенция „Архиви”, реализиран с подкрепата на Пощенска банка. Инициативата за изготвянето на изложбата е на генералния директор на БТА г-н Максим Минчев. Оригиналите на включените в експозицията документи и портрети се съхраняват в Централния държавен архив и държавните архиви в София, Пловдив, Сливен, Шумен, Варна и Благоевград, както и в Научния архив на БАН и Националната художествена галерия.

Паралелно с гостуващата изложба, в 2 витрини бяха показани оригинали на документи, които се съхраняват в Държавен архив – Монтана, свързани с „българските чехи”, развивали дейност на територията на област Монтана.

След встъпителните слова на Ангелина Емилова, началник на Държавен архив – Монтана, кметът на Община Монтана г-н Златко Живков поздрави присъстващите с Празника на Монтана „Свети Дух” и подчерта ролята на „българските чехи” в изграждането и развитието на редица сфери от обществено-политическия, стопанския и културния живот на възобновената българска държава.  

>>