YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Държавен архив - Монтана в Международния ден на архивите
11.06.2019

На 10 юни 2019 г. в Държавен архив – Монтана се проведоха мероприятия, посветени на Международния ден на архивите. През настоящата година изявите се провеждат под мотото „Проектиране на архивите през 21-ви век“, предложено от Международния съвет на архивите. Професионалният празник на международната архивна общност бе уважена от представители на Община Монтана, зам. областния управител г-н Цветко Цветков, ръководители и представители на държавни и обществени институции от града, краеведи, граждани, любители на историята и приятели на архива.

За „Читател на 2018 г.“ бе определена г-жа Лилия Гигова, която за поредна година се изяви като най-значимия ползвател на документалното богатство на архива в Монтана.

За „Дарител на най-ценен документ през 2018 г.“ бе обявен г-н Йордан Георгиев, за дарената „Колекция от статии, публикувани в местния, регионален и национален печат, посветени на различни аспекти от живота, делото и паметта на поколенията за Христо Ботев (1921-2016)“.

В категорията „Приятел на архива” с грамоти бяха удостоени проф. д-р Иван Гаврилов за финансиране предпечатната подготовка и отпечатването на документалната изложба „Памет за Чипровското въстание 1688 г.“ и г-н Златко Живков, кмет на Община Монтана за финансиране предпечатната подготовка и отпечатването на в. „Архивно ехо“.

Специално за Международния ден на архивите бе експонирана документалната изложба „Емблеми на Северозапада“, изготвена от Държавен архив – Монтана по инициатива на Фондация „Младен Младенов“ за развитие на Северозападна България 2015 г.“ Спомоществуватели за отпечатването на изложбата са Ротари клуб – Монтана и Фондация „Доцент Борислав Великов“ – Монтана.

Архивистите от Монтана получиха поздравления от областния управител на област Монтана, кмета на Община Монтана, доц. Борислав Великов и от други държавни и обществени институции. Началникът на архива Ангелина Емилова бе удостоена с почетна грамота от Управителния съвет на Фондация „Младен Младенов“ за развитие на Северозападна България – 2015 г.“ за принос в съхраняване и опазване на движимото културно наследство на Северозападна България.>>