YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложба на осмомартенски картички в Държавен архив – Монтана
08.03.2016

На 8 март 2016 г., в Международния ден на жената, ученици от ІV кл. на І ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Монтана с класен ръководител г-жа Мария Семова посетиха Държавния архив и разгледаха изложба от картички и телеграми, посветени на жената и нейния празник, съхранявани в архива. 
Експонираните в четири витрини 113 картички и 3 телеграми обхващат периода от първите десетилетия до края на 80-те години на ХХ в. и носят духа и колорита на времето. 
Най-старите картички са с изображения на жени и имат антикварна стойност. Не са датирани, но могат да бъдат отнесени към първите десетилетия на ХХ век. Сред тях има две картички на Paul Heckscher – издател на художествени репродукции в Стокхолм, Швеция от 1900 до 1917 г. Принадлежали са на Ангелина Миланова от Лом. 
Експонирани са и картички, и телеграми от архивните фондове на Бойка Бонева, Дара Карова, Лалка Методиева и Любимка Даскалова. 
Част от картичките са изработени ръчно от ученици и роднини на фондообразувателите, други са изпратени от чужбина, като преобладават тези от Русия. Много от картичките са репродукции на картини на Владимир Димитров – Майстора. Впечатление правят стилизираният образ на жената и втъканите фолклорни мотиви. 
Учениците разгледаха с интерес изложбата и оживено коментираха видяното. 


>>