YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


„Войната в документи“ – изложба по повод 100 години от влизането на България в Първата световна война
01.10.2015

     На 1 октомври 2015 г. по повод 100 години от влизането на България в Първата световна война Държавен архив – Монтана откри в Художествена галерия „Кутловица“ – Монтана документалната изложба „Войната в документи“, финансирана от Община Монтана.
     Експозицията е посветена на всички знайни и незнайни войни от регион Монтана, участвали в Първата световна война.
Преклонение пред делото на българския воин и съпричастност към изявата с присъствието си изразиха представители на държавни и общински институции, приятели на архива, граждани от Монтана.
     Акцентът в изложбата е върху самите участници във войната от региона на Монтана. Експонирани са снимки, писма, лични документи на войници. В изложбата могат да се видят и списъци на загинали; снимки на военнопленници. Отделено е място и на документи, които отразяват преклонението пред паметта на героите, документи за изграждането на възпоменателни паметници и паметни плочи в знак на признателност.
     С особено вълнение и интерес посетителите разгледаха изложбата и коментираха експонираните документи.
     За спомоществувателство и съпричастност към изявата, Държавен архив – Монтана удостои с благодарствена грамота Община Монтана и Художествена галерия „Кутловица” – Монтана. 

   >>