YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Ден на отворени врати в Държавен архив - Монтана
12.10.2016

На 10 октомври 2016 г. Държавен архив – Монтана отвори врати за всички желаещи да го посетят, като предостави възможност да се докоснат до богатството, съхранено в неговите архивохранилища.
 
Гости на Деня на отворени врати бяха областният управител на област Монтана г-н Ивайло Петров, зам.-областният управител г-жа Нина Петкова, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Монтана г-н Йордан Герасимов, председателят на сдружение „Будители народни“ Венета Иванова, краеведи, дарители на документи, бивши служители, приятели на архива и граждани. Грамота „Читател на 2015 година“ бе връчена на г-жа Лилия Гигова.
 
Дарителите, на чието име са регистрирани лични архивни фондове през 2014 и 2015 г., сред които Димитър Бонев, Йордан Герасимов, Зоя Апостолова, Наталия Цветанова и Юлий Йорданов, споделиха гордостта си, че документите им са част от архивното богатство на регион Монтана, и получиха издания на ДАА и специални благодарности от ръководителя на Архива г-жа Ангелина Емилова. И в този ден в Държавен архив – Монтана постъпиха нови, интересни и ценни документи. Г-н Димитър Бонев дари ревизионна книга на училището в с. Горна Гнойница (Септемврийци) от 1892 г., снимки и документи на братя Боневи и др. Г-жа Зоя Апостолова дари на Архива най-новата си книга „Трите живота на Луи Айер“ в съавторство с Марк Летау и Светослав Стефанов, както и лист, посветен на Луи Айер, издаден в Берн, Швейцария през 2014 г.
 
Гостите разгледаха експозицията, подредена специално за събитието с оригинални документи за историята на региона, както и посветени на дарителите на лични документи, на чието име през 2014 и 2015 г. са заведени лични архивни фондове. Бяха показани нормативни документи по архивно дело от създаването на архивите до наши дни и отличия на Държавен архив – Монтана.
 
Присъстващите посетиха архивохранилищата и присъстваха на демонстрация на реставриране на архивни документи.
 
Ученици от ФСГ „В. Левски“ в града и деца от Защитено жилище в Монтана изслушаха беседа за дейността на архивистите и историята на архива.

Област Монтана, 10 октомври 2016 г.

>>