YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Отбелязване на Международния ден на архивите в Държавен архив – Монтана
13.06.2017

На 9 юни 2017 г. в Държавен архив – Монтана се проведоха мероприятия, посветени на Международния ден на архивите. Отбелязването на професионалния празник на международната архивна общност уважиха представители на Община Монтана в лицето на кмета г-н Златко Живков, зам. областния управител г-н Цветко Цветков, представители на Регионалната библиотека „Гео Милев“, на Регионалния исторически музей – Монтана, на обществени и културни организации, граждани, любители на историята и приятели на архива.

За читател на 2016 г. бе обявена Лилия Гигова, която за поредна година заслужи номинацията като редовен ползвател на документи в Монтанския архив.
За дарител на най-ценен документ през 2016 г. бе обявен г-н Бонев – за дарените снимки от Първата световна война, пощенска картичка от фронта по време на Първата световна война, снимка на жители от с. Септемврийци с народни носии, брошури с материали за Цар Борис ІІІ, княз Симеон Търновски, за партиите в България и други документи от периода 1892–1957 г.

С грамоти бяха наградени и Павел Илиев, Георги Марков и Цветан Михайлов, дарители на лични документи, на чието име през изминалата 2016 г. са регистрирани лични архивни фондове.

И в деня на празника в Държавен архив – Монтана постъпиха нови и интересни документи, дарени от г-н Георги Марков. В навечерието на празника, г-жа Росица Димитрова дари на Държавен арихв – Монтана личния архив на нейния съпруг Стефан Стефанов, обществен деец и архивист, на чието име ще бъде заведен личен архивен фонд.

В категорията „Приятел на архива“ с грамоти бяха удостоени Община Монтана – за нейното съдействие и финансирането на предпечатната подготовка и отпечатването на постери-винил на документалната изложба „Монтана – минало и настояще“, и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ за предоставен безвъзмездно, за временно ползване, мощен влагоуловител, чието използване допринесе за подобряване условията на съхранение на документите в архивохранилище № 2. Грамотите бяха връчени на г-н Златко Живков, кмет на Община Монтана, и на главен инспектор Анатоли Трендафилов, началник на РСПБЗН – Монтана. От своя страна г-н Живков подари на архива мултифункционално устройство. За доброволен труд в помощ на архива с грамота бе наградена и Ели Ангелова Димитрова. С издания на ДАА бяха наградени Регионална библиотека „Гео Милев” – Монтана и Регионален исторически музей – Монтана за сътрудничество и предоставяне на мултимедии в различни публични изяви на архива.

Специално за Международния ден на архивите бе експонирана документалната изложба „Дарителството – изконна българска черта“, с оригинални документи – възрожденска и религиозна литература, завещания на обществени и църковни дейци, книги за събиране на дарения в помощ на читалища и училища и др., от периода от 1813 г. до края на Втората световна война.>>