Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Делегация на Националната архивна администрация на Китай посети Държавен архив – Перник
15.10.2019

На 11 октомври 2019 г. Държавен архив – Перник стана домакин на официално посещение, организирано от председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев, на делегация на Националната архивна администрация на Китай, водена от нейния заместник генерален директор г-н Лишенг Лиу.

В юбилейната за институцията в Перник година бе представена организационната й структура, обемът и профилът на съхраняваните документи, които са в непосредствена връзка с инфраструктурата и икономическото развитие на областния център. В учебната зала на Държавен архив – Перник бяха изложени плакати от фонда на Държавно обединение „Българска кинематография“ – клон „Кинефикация“ – Перник за прожектирани филми от Китай в кината от областта за  периода 1984-1994 г.

Акцент в културния живот на региона, който допълва отношенията между България и Китай, е представянето чрез съхраняваните документи на ежегодно организирания фестивал „Сурва“, пресъздаващ местен езически обичай. Фестивалът се организира от 1966 г., а от 1985 г. получава  международен статут. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове и от 2009 г. е обявен за европейска карнавална столица. Обичаят „Сурова“ („Сурва“) влиза в Представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството през 2015 г. В последните години събира над 7000 участници от цял свят.

През 2008, 2010 и 2012 г. атрактивни китайски групи дефилират в Перник. На гостите бяха представени автентични сурвакарски маски от с. Пещера, общ. Земен.

Официалната визита в Държавен архив – Перник завърши с посещение на  архивохранилището, читалнята и  дигитализационния кабинет.

 
 


>>