Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


9 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АРХИВИТЕ # ICA 2020
09.06.2020

Тази година Държавен архив – Перник отбелязва събитието по повод Международния ден на архивите, съобразено с противоепидемичните мерки – на открито и при ограничен брой участници. Номинираните за дарител, читател и приятел на Държавен архив – Перник са удостоени с грамота за принос в изграждането, популяризирането и обогатяването на фондовата наличност.

Румен Иванов получава грамота за читател на Държавен архив – Перник с най-много посещения и използвани архивни единици през 2019 г. Той е номиниран за втори път, но по-значимото през изминалата календарна година е, че излезе от печат авторският му труд „Забравените кметове и развитието на село и град Перник (1878-1944)“, който популяризира голяма част от документалния масив на регионалното хранилище.

Василка Тодорова става дарител на 2019 г. с третото поред дарение за полк. Юри Георгиев, което обхваща колекцията му картини, икони и предмети от периода 1914-2014 г. Сред тях са картини живопис и абстрактни композиции с маслени бои, туш и креда върху платно и картон на Данаил Атанасов, Валентин Топалов, Марин Гогев, Димитър Милушев, Ангел Атанасов, Димитър Делийски, Румен Тошев, Симеон Александров, Стоян Чифлички – Танани, Светослав Тодоров, Златка Дъбова, Иван Яхнаджиев и Ангел Иванов. Колекцията допълва документите в предходните два описа  завършва образа на фондообразувателя в цялост.

Грамотата за приятел на Държавен архив – Перник получава Ивайло Шопски, който с дейността и изявите си през 2019 г. допринесе за популяризиране на документалното културно-историческо наследство на национално ниво. През годината Държавен архив – Перник стана част от официалните чествания, посветени на 140-та годишнина от освобождението на Трън и Трънско. Заслуга на Пътуващо читалище „Бащино огнище“ е експозициите на Държавен архив - Перник да бъдат презентирани пред стотици хиляди души на тридневния Църногорски събор „В сърцето на Граово“ при Гигинския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ в периода 12-14 юли 2019 г. и в етноселището на Традиционния събор на народното творчество и животновъдството на Рожен в периода 19-21 юли 2019 г. Благодарение на публичното партньорство с него стана възможно и участието в Кръгла маса по повод 100 години от Ньойския договор, проведена в пресцентъра на БТА в Босилеград на 26 ноември 2019 г. в присъствието на консула на Република България в Ниш Петър Данов.

Акцент в отбелязването на празника е дарението, което Държавен архив – Перник получи от Елена Димитрова, член на Пенсионерски клуб „Струма“ - Перник. Новото постъпление включва документи от дейността на клуба – снимки, грамоти, покани и афиши от прояви, както и творчески досиета от отбелязване на годишнини на известните народни изпълнители Божурка Тупанкова и Павел Сираков.>>