Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Ден на отворени врати в Държавен архив - Габрово
12.10.2016

По случай 65-годишнината на държавните архиви и професионалния празник на българските архивисти на 10 октомври 2016 г. Държавен архив – Габрово организира Ден на отворените врати.
 
Архивът посрещна над 50 посетители. Ученици от Априловската гимназия, паралелка „История“ с преподавател г-жа Пенка Петрова проведоха в Архива своя урок по история. Разгледаха особено ценните документи, видяха демонстрация за работа в архивохранилищата, дезинфекция на архивните документи, Информационната система на държавните архиви и административния сайт на Държавна агенция „Архиви“.
 
Държавен архив – Габрово посрещна и своите дарители, за да им благодари и връчи грамоти за принос в обогатяването на документалното наследство и за развитието на историческата наука в Габровския край и в знак на признателност към родолюбивия им жест. Отличени с грамоти са 9 дарители. По инициатива на Държавна агенция „Архиви“ беше връчена и грамота „Читател на 2015 година“. Поздравления получиха и най-възрастният (на 92 години) и най-младият читател (на 18 години) в Архива.
 
Архивът получи ценни дарения – документи за творческата дейност на габровския музикант Кольо Антонов, афиши, програми, снимки и др. на оркестър „КО“ и на Суинг Дикси Бенд – Габрово, албум със снимки от дейността на ДЗИ – Габрово за 50-те – 80-те години на 20 в. и др.
 
За своя празник Държавен архив – Габрово получи поздравителен адрес от кмета на Габрово г-жа Таня Христова, поздравления от преподаватели от САЩ и Латвия, работили по различни теми в Архива, от колеги, от ученици от Априловска гимназия и др.>>