YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Международният ден на архивите в Пловдив
11.06.2019

На 10 юни 2019 г. Държавен архив – Пловдив отбеляза Международния ден на архивите. В две витрини беше представен своеобразен „Архивен албум – ретроспекция“, който с черно-бели и цветни снимки представя щрихи от извървяния през годините път на архива като част от културните институции на страната. Кадрите сами по себе си говорят за преодоляните трудности, за оскъдната материална база в началото. Първият архивен компютър може да предизвика снизходителна усмивка у младите, но хората, отдали труда си за достойното място на архива като един от най-големите териториални архиви в страната, имат своето значение и днес, когато вече не са действащи служители, но остават наши колеги и учители в архивистиката.

На Елена Хайтова беше връчена грамота „Читател на 2018 г.“ В продължение на два месеца през изминалата година госпожа Хайтова ежедневно работи в читалнята на Държавен архив – Пловдив по личния фонд на баща й Николай Хайтов. Кореспонденцията на писателя се оказа полезна при подготовката на новата й книга „Орли от пламък“  за Николай Хайтов и Никола Гигов.

Другият гост на празника беше Йовка Пейкова, която прие присъдената на дъщеря й грамота „Дарител на 2018 г.“. Александра Пейкова, живееща в Англия, дари личния фонд на баща си – археолога Атанас Пейков, отдал години от живата си в изследвания в праисторическата археология и на разкопки по северното „Трихълмие“ на Пловдив.>>