YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Държавен архив – Пловдив отбеляза своята 60-годишнина
26.10.2012

На 26 октомври 2012 г. Държавен архив – Пловдив отбеляза своята 60-годишнина. Гости на тържеството бяха зам.- областният управител д-р Христо Грудев, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Мартин Иванов, зам.-председателят на Агенцията д-р Румяна Атанасава, главният директор на Главна дирекция „Архивна политика“ Илияна Паскова, директори на културни институции в Пловдив, представители на Пловдивския университет и Пловдивската митрополия, граждани.
Поздравителни адреси бяха поднесени от Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Археологическия музей – Пловдив, държавните архиви в Смолян, Варна, Бургас, Велико Търново и др.

В рамките на честването беше представена документалната фотоизложба „Дарителите“, с израз на благодарност към всички граждани, дарили лични документи и снимки на Пловдивския архив. Експозицията включва 75 снимки и 25 документа от архивните фондове на значими по своето обществено и професионално присъствие в живота на страната и региона личности, подредени в 17 табла и 3 витрини. Сред тях са снимки и документи от първия постъпил в архива фонд от личен произход – на Стою Неделчев Шишков – историк, географ, етнограф, фолклорист и демограф, автор на редица изследвания за родопското население и за историята на Пловдив. Фондът е дарен на Архива през 1955 г. от дъщерята на Шишков – Люба.
Във фотоизложбата са представени и писма, снимки и чернови на книги на големия български писател Николай Хайтов, част от които той дари на Пловдивския архив приживе, а останалата беше предадена от съпругата му Жени Божилова след неговата смърт.
Особен значение за обогатяване на експозицията по своето съдържание имат и документите от фондовете на Божидар Здравков – кмет на Пловдив през 30-те години на ХХ в., Йеротей Сирманов – генерал от запаса, на пловдивския общественик Недко Каблешков, Никола Стаменов – фотограф, удостоен със златен медал за цикъла от фотографии за Стария Пловдив, Александър Николов (Сашо Сладура) – водещ музикант, завършил консерватория в Прага.
Семеен фонд „Карич“ представя живота и творчеството на оперната певица Елза Карич, както и на общественика и индустриалеца Светослав Карич. В изложбена витрина са представени партитурни листове, афиши от спектакли, снимки на семейството.
Сред експонатите са включени и пътеписите на първата българска околосветска пътешественичка Анка Ламбрева, дарила ги „На държавната архива в Пловдив. 1973“, както тя собственоръчно е написала – малък по обем фонд, който разкрива изключителния й по съдържание живот.
Любопитни по своето естество са и снимките от фонда на Димитър Христев – спортен деец, дарил в края на живота си документи и фотографии, отразяващи историята на футболен клуб „Марица“, сред които е и снимка на първата в България сватба, проведена на стадиона.
На тържеството доц. д-р Мартин Иванов връчи благодарствени грамоти на дарители на лични фондове и техни наследници. С грамоти бяха отличени и бившите директори на Държавен архив – Пловдив, и дългогодишни, пенсионирани вече служители на архива. С този скромен жест на внимание Държавна агенция „Архиви“ показа изключителното значение на приемствеността в професията на архивиста.
Отбелязването на юбилейната дата приключи с презентация под наслов: „Държавен архив – Пловдив – мост между миналото и бъдещето“. Тематично, в снимки и текст, беше проследен изминатия път – от основанането на Архива през 1952 г. до днес: неговите ръководители, сградите, в които се е помещавал, трудностите, през които е преминал в изграждането на материалната база и в процесите по комплектуване на ценни архивни фондове, участието на колектива в научни конференции, справочните и научните издания, поредицата организирани документални фотоизложби, работата с ученици и студенти. (виж още)
Приложените снимки от честването са на фотографката Елена Атанасова.

 

>>