YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложба „Карикатури и шаржове“ в Ямбол
17.12.2018

На 11 декември 2018 г. в ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол беше открита съвместна изложба на Художествената галерия и Държавен архив – Ямбол. Участието на архива в тази експозиция са шаржовете на проф. Недялко Коняров, предадени лично от фондообразувателя през далечната 1985 г. Кой е Недялко Коняров – професор по политически науки, общественик, инспектор в Инспекция по труда, секретар в областна дирекция Бургас, драматург в Бургаския театър, преподавател по политически науки във Висшия медицински институт, ръководител катедра Политически науки в Минно-геоложки институт. В периода на научната и преподавателската си работа публикува монографии и студии, методически разработки и др. по методологически и приложни проблеми. В спомените си разказва, че е работил какво ли не – свири и в ученически оркестър в ресторант „Стара Америка“ в Ямбол и различни локали; кореспондент от Ямбол на вестниците „Утро“ и „Заря“, репортер за ямболските вестници „Тунджа“ и „Тракиец“, когато започва да рисува шаржове или, както ги нарича той, портретни карикатури.
 
Прави и няколко изложби, широко отразени в ямболската преса. Едната е от август 1944 г., а другата – от 10 ноември 1989 г. в тогашната изложбена зала „Илия Каракачанов“, Ямбол.
 
Колегите от галерията показаха интересни карикатури на Илия Бешков и Борис Ангелушев от фонда на галерията и такива, рисувани от писателя Христо Карастоянов.


 

>>