YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложба „Пейзажи от индустриалния живот на Ямбол“
17.06.2016

         Документална изложба на Държавен архив – Ямбол показва в ретроспекция акценти от индустриалното развитие на града. Изложбата съпътства празника на Ямбол и провеждания Икономически форум и бе открита на 17 юни 2016 г. от г-жа Илияна Бицова зам.-кмет на Община Ямбол.
     Изложбата представя някои от постиженията на ямболската преработвателна индустрия от ХХ век – химическа, хранително-вкусова, тютюнева, текстилна. Показани са химическата фабрика на Петър Данчев, която има амбиции да преодолее вноса на суровини от чужбина; машинната фабрика „Металургия“  на Златаров, най-голямото индустриално предприятие в Ямбол преди 1944 г. – тъкачна фабрика „Тунджа“, създадена с английски капитали и още производството във фабриката за сушене на пипер и производство на консерви в „Атланта“ – Ямбол, работата в тютюневите складове и др. Изложбата показва и как някои от тези производства продължават през втората половина на ХХ век, като например винарското производство – започнало с кооперация „Мискет“ и братя Начеви и продължило с Винпром и Винис.
     Това е трета по ред документална изложба на архива в партньорство с Община Ямбол, организирана по повод празника на града. Предишните две изложби представяха историята на ямболското кино и обществено значими каузи, обединявали ямболии през годините. Изложбата е и едно напомняне, че мостът между минало и настояще не трябва да се руши, а да се надгражда, защото паметта е тази, която съхранява и предава традициите.
     Експозицията е разположена на открито до Безистена и може да бъде видяна до 22 юни 2016 г.


 


>>