Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Денят на българските архиви в Търговище
11.10.2019

По повод 10 октомври – професионалният празник на архивистите в България, Държавен архив – Търговище организира Ден на отворените врати и представи експонираните архивни документи на тема „Шаржове и карикатури в архивните фондове на Държавен архив – Търговище“.

Включените в изложбата експонати са от личните архивни фондове на Стефан Великов (кандидат на историческите науки, старши научен сътрудник в института по балканистика към Българската академия на науките), Кирил Петков (дългогодишен главен редактор на търговищкия вестник “Знаме на комунизма” и на Мария Овчарова (историк, изкуствовед, създател на Окръжния исторически музей в Търговище), както и от фондовете на Държавен архив – Търговище и редакцията на вестник „Сатира“. Повечето от шаржовете са дело на Васил Ковачев – Тимофей. Интерес предизвикаха шаржовете на известни артисти и журналисти от близкото минало, както и на Панайот Стефанов Стайчев – виден журналист от Търговище, близък приятел на цар Борис ІІІ, основател на 17 вестника в страната, интервюирал държавни глави и владетели (английския крал Едуард VІІІ, румънския Карол ІІ, сръбския Александър ІІ, министър-председатели и други ръководни дейци). По-голяма част от показаните  карикатури са на политическа тематика и представят събития от периода на тоталитаризма и демократичните промени след 1989 г.

Една част от експонираните карикатури са включени в новия сайт на Държавна агенция „Архиви“ със заглавие „Промяната: 1989 – преди и след“, който беше представен на посетителите на пресконференцията на Агенцията по повод празника.

Събитието беше отразено в местните медии.


>>