Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Държавен архив – Търговище с участие в изложбата „Строители на Паметника на свободата“
30.01.2020

На 28 януари 2020 г. в Регионален исторически музей – Търговище беше открита гостуващата фотодокументална изложба „Строители на Паметника на свободата“ на Национален парк-музей (НПМ) „Шипка-Бузлуджа“, посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Свети Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата. Държавен архив – Търговище също взе участие в тази уникална изложба, която представя не само историята на строителството на монумента, но и личностите – инженери и строители, участвали в неговото изграждане; показва тяхната предприемчивост и воля при преодоляването на възникналите немалко трудности.

В изложбата бяха представени документи и снимки от личния архивен фонд на Пеню Атанасов Колев–Бомбето (1902–1987 г.) – майстор-строител от с. Дралфа, Търговищко, който въпреки младите си години, при крайно трудни природно-климатични условия, успява да завърши изграждането на Паметника на свободата.

От експонираните в изложбата архивни документи на Пеню Атанасов–Бомбето, особен интерес предизвикаха – майсторското свидетелство за занаята „сградостроителство“, свидетелството за предприемаческа правоспособност за строителни предприятия до 5 млн. лв., снимките на участниците в строежа на паметника и от неговото откриване, поздравителното писмо от Тодор Живков по случай удостояването му със званието „заслужил строител“ през 1985 г. Присъстващите бяха запознати и с част от спомена на Пеню Атанасов за участието му в изграждането на паметника на Шипка. В него, с непресторена емоционалност, той подробно описва събитията около решението си да завърши изграждането на бележития паметник, трудностите и лишенията, които той и неговите другари-строители е трябвало да преодолеят, както и някои комични случки.
Със свои експонати участваха Националния военноисторически музей и Регионален исторически музей – Търговище.

Изложбата беше открита от г-жа Магдалена Жечева – директор на Регионален исторически музей – Търговище и представена от д-р Чавдар Ангелов – директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и г-жа Дияна Петрова – началник на Държавен архив – Търговище. Присъстваха представители на общинската администрация, културни институции, граждани и ученици от града.

Събитието беше отразено от местните медии.


 

>>