fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg

Сигнали за корупция


Документална изложба „Възкресение на свободата“
06.03.2018

На 2 март 2018 г. в Централното фоайе на СУ „Св. Климент Охридски” бе открита документалната изложба „Възкресение на свободата“ по повод 140-годишнината от края на Руско-турската война 1877–1878 г. и Освобождението на България.

Изложбата, организирана съвместно от държавните архиви на Република България, Руската федерация и Република Румъния, бе открита от чл. кор. проф. дин Иван Илчев и от председателя на Държавна агенция „Архиви” доц. д-р Михаил Груев. Специален гост на откриването бе директорът на Руския държавен военноисторически архив – г-жа Ирина Гаркуша.


С документи, фотографии и гравюри са проследени основни събития и личности от войната. Отразени са добре известни епизоди от войната, като битките при Плевен и Шипка, както и животът на населението и войниците по време на войната, санитарните грижи и др. Много от документите се показват за първи път пред българска публика. 

Същия ден в Аулата бе открита и международна научна конференция на тема: „Балканите и Европа в Източната криза (1875–1881 г.)“, организирана от Историческия факултет на Софийския университет.Изложбата може да бъде посетена в Софийския университет до 23 март 2018 г., след което ще бъде представена в други градове в страната и в чужбина. (виж още)


>>