fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Поздравителен адрес от доц. д-р Михаил Груев до служителите в системата на Държавна агенция “Архиви” по повод Международния ден на архивите
06.06.2018

Уважаеми колеги,
Дами и господа,


Изминаха десет години откакто Международният съвет на архивите официализира 9 юни като Международен ден на архивите. На утрешния ден архивистите по целия свят отбелязват своя професионален празник. Естествено, навсякъде това е свързано и с инициативи, които целят да популяризират професията ни и резултатите от нея, както и да доближат гражданите и обществата като цяло до съхраняваните при нас ценности. Тази година празникът ни във всички страни се провежда под мотото: „Архивите: управление, памет и наследство“. Тази тема е особено актуална за нас, българските архивисти, за които денят съвпада и с председателството на страната ни на Съвета на Европейския съюз и се провежда в контекста на приключилите преди три дни срещи на Групата на европейските архиви и Европейския борд на националните архивисти. Можем да се гордеем, че тази най-важна международна проява на агенцията ни премина при изключителен успех и в значителна степен популяризира нашия труд и постиженията ни сред останалите европейски колеги.

Разбира се всички ние знаем, че за състоянието на архивното дело в България може да се говори и не само патетично. Това би било и по-честното отношение към проблемите и многобройните затруднения в работата ни. Струва ми се обаче, че на празник като утрешния, следва да мислим по-позитивно. Той ни дава възможност да се съизмерим с нашите колеги в Европа и по света и в крайна сметка да заключим, че ние имаме с какво да се гордеем и че имаме всички основания за едно високо самочувствие, зад което стоят реални постижения, много труд и любов към професията.

Уважаеми колеги,

Нашият професионален празник и навършващият се десетгодишен юбилей, откакто той се отбелязва, представляват отличен повод да отправя към Вас моите най-сърдечни поздравления за успешното Ви справяне с основните предизвикателства пред архивното дело в България. Моля, приемете и искрените ми пожелания за много здраве, щастие и благоденствие на всички Вас и на членовете на Вашите семейства!

Честит празник!


Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“

София, 8 юни 2018 г.          
                       
 

>>