Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg
caf_v1_02logo_site_1.jpg

Сигнали за корупция


Държавна агенция „Архиви“ реставрира първите информационни бюлетини на Българската телеграфна агенция от 1898 г.
21.04.2021

В рамките на споразумението за сътрудничество между Държавна агенция „Архиви“ и Българска телеграфна агенция беше извършена реставрация на книга с най-ранните информационни бюлетини на БТА от 1898 г., съдържаща 91 страници. Книгата се съхранява във фонда на БТА.

При реставрацията на значимия документ е приложен класическият метод на реставрация, който включва механично повърхностно почистване, определяне на вида мастило и степента му на разтворимост във вода, запълване на липсващите и отслабени участъци на листовете с подходяща на цвят и дебелина реставрационна хартия, пришиване на листовете и почистване на металния обков на корицата. Реставрацията е извършена от специалистите Гергана Щъркелова, Миглена Ангелова и Теодора Николова от дирекция „Дигитализация, реставрация, консервация и микрофилмиране“.

На съвместна среща в Държавна агенция „Архиви“ представителите на БТА се запознаха с дейности по реставриране и дигитализиране в ДАА, бе подписан протокол за приемане на реставрираната книга  и тя беше официално предадена от доц. д-р Михаил Груев, председател на ДАА на г-н Кирил Вълчев, генерален директор на БТА.


 
 

>>