ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА

 

І. БИОГРАФИЯ НА ФОНДООБРАЗУВАТЕЛЯ

 

           Нино Луканов е роден на 14 ноем. 1936 г. в с. Девене, Врачанско. Средното си образование завършва през 1955 г. във Враца. Още като ученик се увлича по театралното изкуство. Сътрудничи на Врачанския драматичен театър, справяйки се успешно с отговорни епизодични роли. След завършване на военната служба работи като актьор през сезон 1957/1958 г. в Ямболския драматичен театър.

           През 1958 г. е приет за студент във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” – специалност актьорско майсторство, в класа на проф. Георги Костов и проф. Елка Михайлова. На учебна сцена играе Сенатор Ленгдън от "Долината на магнолиите" на Дж. Хоу, Шамраев от “Чайка” на Чехов и Митрошка от “Унижените и оскърбените” на Достоевски.                                                                                                                                    Завършва висшето си образование през 1962 г. и получава назначение в Драматичен театър “Гео Милев” – Стара Загора. Приет с доверие от състава на театъра, той започва своя път на професионална сцена с ясното съзнание, че всичко зависи от самия него, от неговия труд, знания и всеотдайност. Актьорският му дебют е ролята на Студента от пиесата “Когато розите танцуват” на Валери Петров. Следват Владимир от “Вярвам в теб”, полковник Белооков от “До нова среща земя”, Антонио от “Почивка в Арко Ирис”. Още първите му роли го утвърждават пред взискателната старозагорска публика. Актьорът набира опит и умения, възможностите му се разкриват с всеки нов изграден образ. Впечатляващи образи пресъздава в пиесите “В деня на сватбата” от В. Розов, “Рози за д-р Шомов” от Др. Асенов, “Разлом” от Лавренов, “Женитба” от Гогол. Едни от най големите постижения на Нино Луканов са образите на Чобан от “Студена земя” на Христо Кацаров и Градоначалника от “Ревизор” на Гогол. Връх на сценичното майсторство на актьора е ролята на Аспарух от “Хан Аспарух” на Радко Радков. Неговият герой е прозорлив военачалник, държавник и дипломат, едно изключително съчетание на земното с високия дух. Нино Луканов играе Муратов от “Зикови” на Горки, Берьозкин от “Златната карета” на Леонов, Манол от “Време разделно” на Антон Дончев, Масларски от “Милионерът” на Йордан Йовков и редица други роли, повече от 100, които доказват широкия диапазон на неговия талант.

           През 1982 г. гастролира на сцената на Куйбишевския драматичен театър в спектакли на пиесата “Ревизор”от Гогол, постановка на режисьора Пьотр Манастирски. 12 години след постановката на комедията в Стара Загора и при ново режисьорско решение, актьорът се превъплъщава в своя герой повече от успешно.           Нино Луканов е не само забележителен актьор, но и изследовател и теоретик на актьорското изкуство. През 1973–1974 г. специализира техника на говора в ГИТИС "Луначарски" – Москва. През 1981 г. защитава дисертация на тема “Дишането на актьора на сцената на драматичния театър” и получава научна степен кандидат на изкуствоведческите науки, сега доктор по изкуствознание.

           Актьорът се записва в историята на българския филм с участието си във филмите: “Царска милост” на режисьора Ст. Сърчаджиев (1960), “Дъга срещу Скорпион” на Владислав Икономов (1967), “Вибрация” на Тодор Стоянов (1982), “Златният век” на Л.Морчев (1984).

           Има изяви и на концертния подиум, като рецитатор на поезията на Ботев, Маяковски, Гьоте и др. Участва в художествени програми и постановки на Българската национална телевизия.

           За своите роли в театъра, както и за изявите в областта на художественото слово, Нино Луканов получава много национални и местни награди. През 1972 г.е удостоен с наградата “Стара Загора” І степен за ролите на Градоначалника от “Ревизор” на Гогол и Аспарух от “Хан Аспарух” на Радко Радков. През същата година за ролята на Аспарух получава специалната награда на Третия национален преглед на историческата драма и театър – златния знак на Велико Търново, и едногодишна творческа командировка в Москва. Носител е на орден “Кирил и Методий” ІІІ степен (1970) и І степен (1986). Макар и носител на още много награди, най скъпи за него остават признанието и любовта на зрителите.

           Верни помощници на твореца, чрез които възпитава у себе си много ценни за сцената качества, са любимите му спортове – парашутизъм и безмоторно летене, с които се занимава от ученическите години. Има над 120 полета с безмоторен самолет и над 50 парашутни скока. Благодарение на йога-заниманията си постига световен рекорд по витален капацитет в областта на дишането – 8400 куб. см.

Нино Луканов се утвърждава и като фотограф. Автор е на самостоятелни фотоизложби в Стара Загора: “Театрални диалози” (1983) и “Борис Христов в Стара Загора” (1984).

Обществената ангажираност допълва портрета на твореца. Два мандата е съветник в Общинския съвет – Стара Загора и 25 години съдебен заседател в Старозагорския окръжен съд. Председател е на Съюзната организация в Драматичен театър “Гео Милев”.

На 19 март 1994 г. по негова инициатива в Стара Загора е учредено Музикално общество “Борис Христов”, чийто председател е от началото до момента. В своята история Музикалното общество има над 80 прояви, посветени на изкуството и очарованието на патрона му.

През 2004 г. Нино Луканов издава книгата “Борис Христов. Незабравими мигове от едно приятелство”. Десетилетия наред авторът е един от най-скъпите приятели на великия оперен бас. За първи път в книгата публикува цялата си кореспонденция с Борис и Франка Христови, много снимки с документална стойност, разговорите при гостуването му в България.

Нино Луканов е женен за Анастасия Луканова – актриса в Държавния куклен театър – Стара Загора. Има син Борис Луканов, завършил магистърска степен по история във ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” и връзки с обществеността в СУ “Св. св. Климент Охридски”. Работи в София.

 

ІІ. ИСТОРИЯ НА ФОНДА

 

Фондообразувателят предава личните си документални материали в Държавен архив – Стара Загора през 2009 г. като дарение – биографични документи, документи от творческата, научната, служебната и обществената дейност, снимки в роли, изпълнявани на сцената на Старозагорския драматичен театър. Физическото им състояние е добро.

Научно-техническата обработка е извършена в архива, в резултат на което са оформени 81 архивни единици за периода 1937–2009 г. В някои части на инвентарния опис хронологията при подреждането на архивните единици е нарушена с оглед последователност на документите по значимост, отнасящи се до един и същи въпрос.

В библиотеката на архива е предадена книгата на Нино Луканов "Борис Христов. Незабравими мигове от едно приятелство".