Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложба „Позитивни спомени от старите негативи“ в Изложбена зала „Архиви“
07.03.2020
На 6 март 2020 г. от 17:00 ч в Изложбена зала „Архиви“ на Държавна агенция „Архиви“ бе представена изложба от 20 табла на винил, изготвена по проект „Позитивни спомени от старите негативи“ изпълняван от отдел „Държавен архив“ (ОДА) – Плевен.
Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Културно наследство“, модул „Съхранение и популяризиране на културно наследство“, с Договор № KN-127-SP-5 от 23.05.2019 г.

Изложбата бе открита от доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“, който говори за заложената идея в проекта и неговата реализация.

Експозицията представи началникът на ОДА – Плевен г-жа Маринела Йорданова, ръководител на проекта. Тя отбеляза работата на екипа, свързана с подбора на 1000 кадъра негативи, изготвянето на анотациите към тях и визуализирането им. Сподели за положителните моменти при прегледа и подбора им, както и за трудностите. Обърна внимание на избраните теми и кадри за включване в изложбата на винил. Темите са архитектура и градоустройство, военно дело, забележителности, здравеопазване, известни личности, култура и културно развитие, лозарство и винарство, манифестации, мода, музика, образование, памет, политика, промишленост, селско стопанство, спорт и състезания, трудови дни и младежки бригади, транспорт и отдих, и туризъм.

Вниманието на присъстващите се насочи и към дигиталната изложба, която също бе представена в залата. Тя е изготвена с участието на 10 ученика доброволци от клуб „Възрожденци“ на Професионална гимназия (ПГ) по туризъм „Алеко Константинов“ в Плевен, партньор на ОДА – Плевен в изпълнението на дейности по проекта. Ръководителят на проекта сподели за желанието и на ученици от Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“ и ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен да се запознаят с проекта.

Като приятел и съмишленик по възникването на идеята за проектното предложение на ОДА – Плевен се изказа г-жа Илиана Георгиева – мениджър комуникации в сдружение „Еврорегион – Плевен Олт“.

Сред гостите присъства г-жа Андриана Георгиева, управител на „АЯ Мсълюшънс“ ЕООД – Варна, предоставила под наем специализиран скенер за дигитализиране на диапозитиви и негативи.
 
 
 

 
 
 

>>