Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложбата „Позитивни спомени от старите негативи“ в ДА – Плевен
16.09.2020

На 11 септември 2020 г. от 16:30 ч, на открито пред сградата на Държавен архив – Плевен бе представена изложбата „Позитивни спомени от старите негативи“, изготвена по едноименния проект.

Проектът „Позитивни спомени от старите негативи“ е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Културно наследство“, модул „Съхранение и популяризиране на културно наследство“, с Договор № KN-127-SP-5 от 23.05.2019 г. и се изпълнява от ОДА – Плевен.

На събитието присъстваха г-н Мирослав Петров – областен управител на област Плевен, г-жа Таня Божинова – зам.-областен управител, г-н Георг Спартански – кмет на Община – Плевен. Колеги от архивите в Монтана и Ловеч и ръководители на местни администрации подкрепиха инициативата на ДА – Плевен. 

След изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ изложбата беше открита от доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“. Началникът на ДА – Плевен г-жа Маринела Йорданова, ръководител на проекта, представи експозицията и разказа, че чрез визуализирането на стари негативи от фондовата наличност на архива, част от които са използвани за изготвянето на изложбата по проекта, е дадена възможност на обществеността и заинтересованите страни да се докоснат до важни моменти от историята и бита на Плевен и региона.

Ученици-доброволци от клуб „Възрожденци“ на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Плевен, партньор на ДА – Плевен в изпълнението на дейности по проекта, също посетиха откриването на изложбата. Ръководителят на проекта подари на всеки флаш памет с благодарност за доброволческата им работа.

Изложбата на открито може да бъде разглеждана пред сградата на ДА – Плевен до края на месец септември 2020 г., след което ще бъде показана в Държавен архив – Монтана.

Още за събитието в медиите:

Изложбата „Позитивни спомени от старите негативи“ показва исторически събития и факти от миналото на Плевен
plevenzapleven.bg, 12.09.2020 г.

Изложбата „Позитивни спомени от старите негативи“ беше открита в парка на РИМ – Плевен
dnews.bg, 12.09.2020 г.

Изложбата „Позитивни спомени от старите негативи“ представи Държавен архив – Плевен в града ни
pleven.utre.bg, 11.09.2020 г.

„Позитивни спомени“ красят фасадата на Държавен архив – Плевен
ОП „Общински медиен център“ – Плевен, 14.09.2020 г.

Изложба показва над 20 области от развитието на Плевен във времето
Българско национално радио, Плевен, 13.09.2020 г.


     

 

>>